Marka ve Turquality Destekleri

Turquality, yurt dışında olumlu Türk malı imajının oluşturulması ve yerleştirilmesi amacıyla oluşturulan dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programıdır. Turquality destek programı, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülüyor ve programa kabul edilen firmalara özellikle hedef pazarlara yönelik devlet teşviki sağlanıyor.

Türk şirketlerinin uluslararası pazarlara açılıp, global bir oyuncu olması amacıyla oluşturulan Turquality; ülkemizin rekabet avantajını elinde bulundurduğu sektörlerde, markalaşma potansiyeli olan şirketlerin üretiminden pazarlamasına, satışından satış sonrası verilen hizmetlere kadar bütün süreçlerini kapsayan bir destek sistemini oluşturmaktadır.

İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında yer alan Marka ve Turquality desteklerinin uygulanmasına yönelik başvuru, değerlendirme ve sonuçlandırma işlemlerine dair süreçlere ve bu süreçlerin sistem üzerinden işleyişine yönelik usul ve esaslar, 17.08.2022 tarihli ve 5973 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Marka ve Turquality Desteğine ilişkin Genelge ile belirlenmiş ve 16.01.2023 tarihi itibarıyla söz konusu düzenlemeler yürürlüğe girmiştir.

A. Marka/Turquality Destekleri

Turquality destek programından çeşitli sektörler yararlanabilmektedir. Bunlar; tüketici ürünleri, havacılık ve savunma sanayi, otomotiv sanayi, sağlık sektörü, proses/kimyasal, yüksek teknoloji/telekomünikasyon, diğer üreticiler ve konaklama/otel sektörleri gibi uluslararası boyutlarda da büyümeye açık tüm sektörleri kapsayabilir.

Bu destek programının avantajlarından bahsetmek gerekirse  ; şirketlerin, orta-uzun vadelerde sürdürülebilir bir altyapı kurulumuna destek sağlaması; marka olma yolunda finansal kaynak sağlaması; yönetim kadrolarına yönelik eğitim desteği vermesi; yurt dışı pazarlarda, pozitif şekilde Türk malı imajının oluşturulması ve devamlılığının sağlanması amacıyla iletişim ve tanıtım faaliyetlerini desteklemesini; marka bilincini arttırmasını ve hedef pazarlara yönelik alınacak veya planlanacak aksiyonları için istihbarat desteği sağlaması gibi sıralayabiliriz.

Turquality marka programına dahil olmak isteyen şirketlere sağlanan destekler arasında :

a)Tanıtım desteği
b)Fuar desteği
c)Danışmanlık desteği
d)Depolama hizmeti ile birim kira/temel kurulum/konsept mimari çalışma desteği
e)Franchise desteği
f)İstihdam desteği
g)Pazara giriş belgesi, ruhsatlandırma ile klinik test işlemleri desteği
h)Pazar araştırması çalışması ve raporları desteğine yer verilmektedir.

Ancak desteğin bir limiti olduğunu da hatırlatmak isteriz. Bir şirkete, bir takvim yılında, destek kapsamındaki tüm markalarının Marka destek programı kapsamında yer alması halinde en fazla 50.000.000 TL, en az bir markasının “TURQUALITY®” destek programı kapsamında yer alması halinde ise en fazla 100.000.000 TL destek ödemesi yapılır. Bu destek limitleri her takvim yılı başında (TÜFE + Yİ-ÜFE)/2 oranında güncellenir.

B. Programa Katılmanın Faydaları Hakkında

Turquality, program olarak sadece markalaşmayı kapsamamaktadır. Program kapsamındaki işletme markalarının konumlarının güçlendirilmesine hizmet etmekle beraber, birçok işletmelerin kurumsallaşması için de faydalı olduğu bilinmektedir.

Bu tür destek programları küresel pazarlarda Türk markalarının daha da güçlü bir şekilde yer almasına destek veriyor. Bu tarz desteklerin en önemli katkılarından birisi de firmanın kendisini de geliştirmesine olan katkısı. Bu destek programlarına dahil olan firmalar yurtdışı firmalar tarafından da tercih edildikleri için ihracatlarını da artırmalarına olumlu katkı sağlıyor.

C. Başvuru Süreci Hakkında

Programa başvuru öncesinde ve sonrasında işletmelerin hedefleri doğrultusunda yönetim kurulu veya üst yönetim biriminin sağladığı destek ve çalışanlar arasında güçlü bir sinerjinin oluşturulması dikkat edilmesi gereken bir konudur. Böylelikle işletme içerisinde sağlanacak kaliteli bir iletişim maksimum verimliliği de beraberinde getirebilir.

Bu kapsamda Turquality Programlarından faydalanmak isteyen işletmelerin başvuru öncesinde dikkat etmesi gereken bazı önemli ayrıntılar bulunmaktadır. İlk olarak Turquality ve Turquality Marka Destek Programlarına müracaatta bulunan işletmelerin Türkiye’de ve yurtdışında faaliyet göstereceği hedef pazarlarından en az birisinde markasının tescil edilmiş olması gerekmektedir. Ardından belirtilen bu şartları taşıyan işletmeler Turquality Projesi Ön Değerlendirme çalışmasına dâhil edilir ve yapılan ön değerlendirme çalışması sonucunda başarılı görülen işletmeler Marka Destek veya Turquality Programlarından hangisine kabul edildiği konusunda bilgilendirilir.

Başvuru için ihtiyaç duyulan belgeler şu şekildedir :

  • Şirketin son sermaye yapısını gösterir Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi/hazirun cetveli veya pay sahipleri listesi/çizelgesi
  • Sicil tasdiknamesi
  • Yurt içi marka tescil belgesi[1]
  • Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün (WIPO) Madrid Uluslararası Marka Tescil Protokolüne taraf olan ülkelerden en az birinde tescil edilen yurt dışı marka tescil belgesi
  • Başvuruda beyan edilen ihracat tutarına ilişkin olarak, başvuru sahibi şirket ve varsa organik bağı bulunan diğer şirketlerin vergi kimlik numaraları ile organik bağı tevsik eden Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi/hazirun cetveli veya pay sahipleri listesi/çizelgesi
  • Taahhütname
  • Beyanname

[1] 5973 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan İhracat Destekleri Hakkında Kararın 17. maddesi uyarınca Marka/TURQUALITY® destek programı kapsamına alınmak üzere başvuruda bulunulan markanın yurt içi ve yurt dışı marka tescillerinin başvuru sahibi şirketle organik bağı olan şirket ya da aynı holding/şirketler topluluğu bünyesinde yer alan bir şirket adına kayıtlı olması durumunda, söz konusu iki şirket arasındaki organik bağı tevsik eden Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi/hazirun cetveli veya pay sahipleri listesi/çizelgesinin de başvuru evrakı olarak sunulması gerekmektedir.

Birleşik güç oluşturup, Türk markalarını daha ilerilere taşınmasında ivme kazandıran Turquality programını çok önemli ve değerli bulmaktayız. Maddi desteğin yanı sıra Türk firmalarının global ölçekte söz sahibi olabilmesi için gerekli altyapının sağlanması ve bilgi birikimi oluşturulması noktasında da destek verilmesinin, program kapsamında dahil olmak isteyen pek çok firma için faydalı olacağına inanmaktayız.

Turquality Marka Destek Programı’na hazırlıklı ve gerekli önlemleri alarak katılan şirketler böylelikle hem dinamizmini artıracak hem de marka değerine katkı sağlayacaktır.

İlginizi çekebilir

Yorum Yap

Email adresiniz gizli kalacaktır.