Dijitalleşmenin hız kazanması, sigorta sektöründe birçok alanda yeniliğin önünü açmaktadır. Dijital dönüşümün gelişimi, şirketlere dijital araçları bütünleştirme imkânı tanımıştır. Bu sayede sigorta sektöründeki operasyonel verimlik önemli ölçüde artarak taraflara dijital platformlar üzerinden daha hızlı, daha şeffaf ve son derece kişiselleştirilmiş hizmet seçenekler sunulabilmektedir.
Bu değişimin bir diğer ektisi ise sigorta sektöründeki rekabet ortamında hissedilmiştir. Teknolojik yeniliklerin gelişimiyle sektördeki rekabet ortamın ivme kazanarak, dijital çağın getirdiği gelişmeleri sektöre uyarlayanları öne çıkarmıştır. Şirketler bu dönüşümü fırsata çevirerek pazar konumlarını güçlendirmiş ve böylelikle geleneksel ve tutucu şirketlere, yeni dijital standartlara uyumun sadece bir seçenek değil, rekabetçi kalmak için bir zorunluluk olduğunu göstermiştir. Örneğin, gelişmiş analiz araçlarını ve yapay zekâ kontrollü araçların entegre edilmesi ile riskler daha öngörülebilir ve kolayca tespit edilebilir bir hale gelmiştir. Geleneksel sigorta hizmetine kıyasla paradigmasını temelden değiştiren sigorta çözümlerine imkân tanınmıştır.
Tüm bu faydalar, her bir yenilikte olduğu gibi, taraflara sistemsel ve hukuki açıdan daha dikkatli ve özenli bir yaklaşım gerektirmektedir. Zira, tüm bu karmaşık düzenleyici sistemlerin kurulması ile sigorta müşterilerinin verilerinin korunması zorlaşabilmektedir. Veri ihlallerinin baştan önlenebilmesi ve olası veri ihlalinin meydana gelmesi halinde tarafların haklarının korunması çok önemlidir.
Güvenli ağları sürdürmenin önemi fazla vurgulanmasa da artan siber riskler göz önüne alındığında, şirketlerin verileri yetkisiz erişime karşı koruyan gelişmiş şifreleme yöntemlerini kullanmaları zaruri hale gelmiştir. Bu şifreleme teknolojileri müşteri bilgilerini kodlar ve bilgilerin iletim ve depolama sırasında gizli ve güvenli kalmasını sağlar.
Bu kapsamda; tüm veri işleme uygulamalarının, taraflar arasında sağlıklı ve güvenli bir ilişkinin sürdürülebilmesi amacıyla verilerinin nasıl işleneceğini, saklanacağını ve paylaşılacağını öngören ulusal ve uluslararası veri koruma yasalarına uygun olmasını sağlamalıdır.
Diğer yandan, güvenlik açıklarını tespit etmek ve en aza indirmek için siber güvenlik protokollerini sürekli olarak alanında uzman bir avukat tarafından incelenmesini ve gerekli görülmesi halinde ek protokoller düzenlenmesini önermekteyiz.