Kurum İçi Girişimcilik

Belirli bir kurum bünyesindeki personellerin kendi iradeleri çerçevesinde söz konusu kurumdan ayrılmadan proje yahut fikir üretmeleri şeklinde tezahür eden, sıfırdan bir faaliyet kurulması olarak adlandırılan ve “kurum içi girişimcilik” tanımıyla da bilinen iç girişimcilikte; normal girişimcilikten farklı olarak girişimciler, kendi kurumlarının imkânlarından faydalanmaktadır. Kurumun bütçesi, çalışanları, stratejisi ve diğer muhtelif kaynakları yukarıda bahsi geçen fırsatların birkaç örneğini oluşturmaktadır. Söz konusu fırsatlar, kurum içi girişimcinin projesini daha hızlı ve efektif gerçekleştirmesini sağlamakla birlikte imkânlarından yararlanılan kurumun da yeni bir ürün ve hizmete ulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Yeni bir ürün ve hizmete sahip olan kurumun da gelirlerinin artacağı ve bu durumun da kuruma fayda sağlayacağı şüphesizdir.

  1. Kurum İçi Girişimciliğin Adımları

Yukarıda kısaca açıklanan kurum içi girişimciliğin, bir kurumda başarılı bir şekilde icra edilebilmesi için belirli birtakım adımların uygulanması gerekmektedir. Söz konusu adımlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Vizyonun Geliştirilmesi
  • Yeniliklerin Özendirilmesi
  • Kurum İçi Girişimciler için Uygun Ortamın Yaratılması
  • Takımların Oluşturulması

Kurum içi girişimciliğin geliştirilmesi için uygun ortamın yaratılması; yöneticilerin katı kurallar koymadan, çalışanları teşvik etmesiyle mümkündür. Bu konuda diğer bir önemli husus ise, projelere sağlanan desteğin uzun vadeli düşünülmesi ve çalışanların önceden bilgilendirilerek motivasyonları düşürülmeden çalışmalarını sürdürmeleri için destek olunmasıdır. Adımların ilki de pek tabi hem girişimcinin hem de kurumun vizyoner bir tutum sergilemesidir. Kurum içi girişimciliğin başarılı şekilde hayata geçirilebilmesi için öncelikli olarak uygun bütçe ayrılarak çalışanlara girişimcilik eğitimleri verilmesi gerekmektedir.  Eğitimlerin verilmesi; vizyonun gelişmesi bakımından şarttır. Fikir olarak başlayan sürecin netice itibarıyla bir girişime dönüşebilmesi için bu fikirlerin test edilip geliştirilebileceği merkezler de kurumun içerisinde bir ihtiyaçtır. Bahsi geçen merkezlerin oluşturulması ile aynı veya benzer fikirlerle kurumun karşısına gelen çalışanların bu fikirlerini test etmesini ve geliştirmesi için gerekli donanımların ekip çalışmaları ve işbu merkezlerle sağlanması gerekmektedir. Projenin başlangıç aşamasında, çalışanların söz konusu girişimin ticarileşmesi aşamasında sahip olacağı kâr payı dağıtma, vesting ve stock option gibi süreçler hakkında şeffaf bir bilgilendirme politikasının uygulanması önerilmektedir.

  1. Kurum İçi Girişimciliğin Girişimci Penceresinden Avantajları

Günümüzde çoğu iş/fikir sahibinin de ortak endişesi ve belki de en önemli unsurlardan birisini oluşturan ekonomik güdüler, kurum içi girişimci için en az endişe edilmesi gereken konulardan birisini oluşturmaktadır. Proje başarılı olursa sonuçlanırsa maddi kazanç elde edecek olmak ancak projenin başarısızlık durumunda da bireysel olarak maddi bir kayıp ile karşılaşmamak girişimcinin bu sektöre atılmasını önemli ölçüde kolaylaştırmaktadır. Kurumun imkânlarından yararlanarak bireysel olarak ulaşabileceğinden daha fazla kaynağa ve daha büyük bir kitleye ulaşabilmek, kurum içi girişimci için temel bir avantajdır. Pek tabii girişimi için kaynak finanse etmemek girişimcinin kariyerini ilerleyen aşamalarda olumsuz etkileyecek büyük bir risk almak zorunda da bırakmamaktadır. Hâlihazırda oluşmuş ve oturmuş bir kurumun bünyesindeki çalışanların deneyimlerinden faydalanabilmek, kurumun iç işleyişini gözlemlemek, stratejik planlama ve risk değerlendirmesi aşamasında profesyonellerden destek almak her sektörde olduğu gibi kurum içi girişimcilik için de oldukça değerli ve gereklidir. Kurum içi girişimcinin kurum içindeki fırsatları değerlendirmesinin yanı sıra kurumun güvencesinden uzaklaşmadan dışarıdan gelecek yeni fırsatları değerlendirebilmesi de girişimcilik mantığı açısından önemli bir yere sahiptir. Yeni fırsatlarla iletişime geçmek, onları bir değerlendirme sürecine dahil etmek de kurum içi girişimcinin gündelik işlerinin haricinde farklı alanları araştırarak bireysel gelişime katkı sağlamaktadır.

Değişen ve gelişen ekonomik hayatın önemli bir parçası olarak girişimcilik, zamanla kendi içerisinde birtakım kollara ayrılmıştır. Belirli bir kurum bünyesindeki çalışanların, kendi istekleriyle çalıştıkları kurumdan ayrılmadan fikir ve proje üretmesi olarak özetlenebilen kurum içi girişimcilik de yaklaşan gelecekte şirketlerin ve girişimcilerin ortak paydada buluşabilmeleri adına önemli bir alan sağlamaktadır.

İlginizi çekebilir

Yorum Yap

Email adresiniz gizli kalacaktır.