Kararların İcra Edilebilirliği

Bilindiği üzere alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olan Arabuluculuk, uyuşmazlık konusunun tarafların iradelerine uygun olarak ve taraflarca çözümlenmesi sürecidir. Arabuluculuk sürecinin sonunda, arabulucu tarafından bir karar verilmemektedir. Arabulucunun asli görevi tarafların anlaşmalarını sağlamak ya da anlaşabilecekleri için uygun zemini hazırlamaktır. Bu sürecin sonunda taraflar anlaşırsa Anlaşma Belgesi hazırlanırken, anlaşamazlarsa Anlaşamama Belgesi hazırlanmaktadır.

Tarafların anlaşması üzerine hazırlanan belge, anlaşmanın niteliklerini barındıran ve anlaşma şartlarının açık ve anlaşılır bir şekilde yer aldığı bir belge olmaktadır. Bu düzenlenen Anlaşma Belgesi Mahkeme hükmü niteliğindedir ve icrası mümkündür. Amaç, anlaşma belgesinde belirtilen süreler içinde tarafların yükümlülüklerini yerine getirmesinin kararlaştırılmasıdır. Taraflar yükümlülüklerini yerine getirir ise Anlaşma Belgesi amacına ulaşmış olur. Ancak belirlenen süreler içinde anlaşma belgesinde yer alan yükümlülükler yerine getirilmez ise Anlaşma Belgesinin icraya konulması gerekir.

Anlaşma Belgesinin icra edilebilmesi için, Arabuluculuk sürecinin dava öncesinde başlatılması halinde arabulucunun bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesinden; dava sırasında başlatılmışsa, davanın görüldüğü mahkemeden icra edilebilir şerhi alınması gerekmektedir. İcra edilebilir şerhini aldıktan sonra anlaşma belgesi ilam niteliğini kazanacak; ilamlı icraya konu edilebilecektir.

İcra edilebilirlik incelemesinde önemli olan iki konu bulunmaktadır;

  1. Anlaşma Belgesi içeriğinin cebri icraya elverişli olması ve
  2. Anlaşma konusunun arabuluculuğa elverişli olması.

Bu iki şartın bir arada bulunması gerekmektedir. Aksi halde icra edilebilirlik şerhi talebi reddedilecektir.

İlginizi çekebilir

Yorum Yap

Email adresiniz gizli kalacaktır.