Etik Nedir?

Etik, Fransızcadan Türkçe’ye geçmiş bir kelime olup Türk Dil Kurumu nezdinde “ahlakla ilgili, ahlaki” olarak tanımlanmıştır. İnsanlar birer topluluk olarak yaşamlarını sürdürmeye başlamalarından itibaren, o toplumda var olabilmek amacıyla belirli kurallara uymak durumunda olduğunun aksi halde toplumdan dışlanacağının ve o toplumda var olamayacağının bilincine varmışlardır.

Kurumsal hayatta da etik, işverenlere ve çalışanlara belirli kurallara uyma yükümlülüğünü getirmektedir. Bu kapsamda, şirketler etik kodları adı altında kurallar dizini oluşturmakta ve şirket bünyesinde yer alan kişilerin bu kurallara uyması beklenmektedir.

Şirketlerin çalışanlarına, müşterilerine, pay sahiplerine, tedarikçi ve iş ortaklarına, rakiplerine, devletlere, topluma ve faaliyetlerinden ötürü etkilenecek diğer kişilere karşı sorumlulukları bulunmaktadır ve bu sorumluluklardan biri şirket etik kodlarının oluşturulması ve bu koda uyumluluğun sağlandığından emin olunmasıdır.

Etik kod, kurumun yöneticilerinin ve çalışanlarının davranışlarına rehberlik etmesi için hazırlanan yazılı kurallar bütünü olarak tanımlanabilir. Şirketlerin etik kodları oluşturmalarının amaçları arasında; ortak bir kurum kültürü yaratmak, kurum repütasyonunu koruyarak geliştirmek, çalışanların davranışlarını iyileştirmek, çalışanlar arasında uyumu ve işbirliğini artırmak, yasal gerekliliklere uyum sağlamak, pay sahiplerinin beklentilerini karşılamak, topluma karşı sorumlu bir şirket olabilmek, rakiplere karşı şirketin konumunu korumak ve güçlendirmek, oluşabilecek bir suistimalin olası etkilerini azaltmak ve şirketin regülasyonlarla uyumlu olmasını sağlamak bulunmaktadır. Görülüyor ki etik, risk ve uyum kavramları birbirleriyle oldukça ilişkili kavramlardır.

Her kurumun kendine özgü etik kodları olması gerekmektedir. Şirketler, kendi etik kodlarını düzenlerken, sektörlerini, ihtiyaçlarını, amaçlarını ve faaliyetlerini, çalışanlarının, müşterilerinin, tedarikçilerinin beklentilerini, ulusal ve uluslararası mevzuatları ve piyasaları dikkatlice değerlendirmeli, vizyon ve misyonu kapsamında kurallarını oluşturmalıdır. Şirketlerin etik kodlarının eksik olması, uygulanamaması veya hiç bulunmaması aynı zamanda risk, uyum ve regülasyon yönünden de şirket kurumsal yapısında bir eksiklik ve sorun olduğu anlamına gelir.

Risk, uyum ve etiğin iyi yönetilmesi ve yönlendirilmesinin, etik kuralların ve kodların oluşturulmasının kurumların organizasyon yapısını iyileştiren ve güçlendiren etkileri bulunmaktadır. Bu kapsamda kurumunuzun karşılaşacağı olası riskleri tespit edip onları önlemek adına şirketiniz adına en uygun etik kodlarının oluşturulması ve oluşturulan bu etik kuralların uygulanmasının sağlanması adına profesyonel bir kadrodan destek alınması önerilmektedir.

İlginizi çekebilir

Yorum Yap

Email adresiniz gizli kalacaktır.