Kurumsal Sürdürülebilirlik Nasıl Sağlanır?

Bu çalışmamızda kurumsal sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla neler yapılabileceğinden bahsedilecek olup bu adımların gerçekleştirilmesinde daha efektif olabilmek için öncelikle sürdürülebilirliğin ne olduğundan bahsedilmesi gerekmektedir.

Sürdürülebilirlik, mevcut nesillerin ihtiyaçlarını karşılamak için doğal kaynakları kullanırken, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak çevresel, ekonomik ve sosyal dengeyi sürdürmeyi amaçlamak anlamına gelmektedir. Kaynakların sınırlı olduğunun bilinmesi bu doğrultuda büyük bir önem arz etmektedir. Kaynakların kullanılmasında bilinçli ve uzun vadeli sonuçlarının da akıllıca değerlendirilmesi gerekmektedir.

Kaynakların sınırlı olduğu bir dünyada gelecekte de var olabilmek için kurumsal hayatta da bireysel hayatta olduğu gibi sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsenmesi şirketler için büyük bir önem taşımaktadır. Sürdürülebilirlik şirketlere uzun vadede azalan maliyet,  artan kurumsal itibar, yükselen marka değeri, şirket ömrünün uzaması vb. konularda büyük avantajlar sağlamaktadır.

Günümüzde, şirketlerin düzenli aralıklarla ve küresel kabul görmüş çerçevelerle uyumlu raporlama yapmalarını bekleyen paydaş ve yatırımcı sayısı artmaktadır. Bu nedenle şirketlerin sürdürebilirlik adına uyum planları geliştirmeleri ve uygulamaları bir gereklilik haline gelmektedir.

Kurumsal hayatta sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla şirketlerin uygulayabileceği bazı adımlar aşağıda detaylıca açıklanmaktadır.

1. Strateji Belirleme

Birleşmiş Milletler Binyıl Deklarasyonu, Eylül 2000 yılında imzalanmış olup sürdürülebilirliğin en önemli ve acil konuları tespit edilmiştir. Bu kapsamda tespit edilen konular aşağıdaki gibidir:

  • Yoksulluğun son bulması
  • Açlığın son bulması
  • Sağlıklı ve kaliteli yaşam
  • Nitelikli eğitim
  • Toplumsal cinsiyet eşitliği
  • Temiz su ve arıtma
  • Erişilebilir ve temiz enerji
  • İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme
  • Sanayi, yenilikçilik ve altyapı
  • Eşitsizliklerin azaltılması
  • Sürdürülebilir şehirler ve topluluklar
  • Sorumlu üretim ve tüketim
  • İklim eylemi
  • Sudaki yaşam
  • Karasal yaşam
  • Barış, adalet ve güçlü kurumlar
  • Amaçlar için ortaklıklar

Bu doğrultuda yukarıda belirtilen konulardan sürdürülebilirlik hedeflerinin belirlemesi gerekmektedir Bu hedeflerin belirlenmesinde faaliyet konuları, çevresel ve sosyal etkenler önem arz etmektedir.

2. Analiz ve Raporlama

Hedeflerin belirlenmesini takiben bu hedeflere hizmet edecek faaliyet hedeflerinin belirlenmesi gerekmektedir. Hizmet edecek faaliyetleri belirlemek için şirketin faaliyet konusu ile ürün ve hizmetlerin ayrı ayrı incelenmesi gerekmektedir. Mevcut ve potansiyel dışsallıkları saptanması hedeflerin gerçekleştirilmesinde kolaylık sağlamaktadır.

Faaliyet hedeflerini ölçülmesini sağlamak adına niteliksel ve niceliksel göstergelerin birlikte kullanılması raporlama yöntemlerinin araştırılarak uygun olanın seçilmesi gerekmektedir.

Raporlama yapılırken uluslararası raporlama standartlarına uygun olunması şirketin uluslararası alanda güvenirliliğine büyük bir katkı sağlayacak olup uyum süreçlerinin tamamlanmasında kolaylık sağlayacaktır.

3. Entegrasyon ve Uygulama

Sürdürülebilirlik algısının yerleşmesi ve benimsenmesi için entegrasyon süreçleri büyük bir önem taşımaktadır. Pek çok alışkanlık yeni süreçle birlikte değişecek olup bu değişimin benimsenmesi uzun vadede sürdürülebilirliğin kurumsal kimlik haline gelmesi anlamına gelmektedir.

  • Sürdürülebilirlik hedeflerinin misyon/vizyona dahil edilmesi gerekmektedir.
  • Üst düzey yöneticilerin konuyu sahiplendiğini göstermesi ve eylemlerinin görünür olması örnek teşkil edecektir.
  • Yöneticilerin sürdürülebilirlik eğitimleri alması ve bilgilerin güncel tutulması gerekmektedir.
  • Yöneticilerden sürdürülebilirlik faaliyetlerinin devamlılığını sağlayacak ve denetleyecek bir kurul kurulması takibin sağlanması açısından kolaylık sağlayacaktır.
  • Çalışanlara sürdürülebilirlik eğitimleri verilmesi ve bu eğitimin kapsamında hedefler ve hedeflere ulaşmak için yapılması gerekenler hakkında içerikler yer almalıdır.
  • Eylem planlarının hayata geçirilmesi için mekanizmalar oluşturulması gerekmekte olup bu kapsamda görevlendirilecek çalışanların görev tanımlarının düzenlenmesi gerekmektedir.

Sürdürülebilirliği benimsemiş birkaç şirket uygulamasından örnek verilerek çalışmanın daha anlaşılabilir olması hedeflenmektedir.

LEGO

LEGO, 2018’den bu yana bitki bazlı polietilen oyuncakları piyasaya sürerek sürdürülebilir materyal kullanımında büyük bir adım atmıştır. Aynı zamanda 2012 yılından beri pet şişeleri geri dönüştürerek oyuncaklarında kullanmakta, oyuncaklarda kullanılabilecek geri dönüştürülebilen maddeler konusunda çalışmalarını sürdürmektedir.

IKEA

Ahşabının ve tekstil ürünlerinde kullandığı pamuğun neredeyse yarısını sürdürülebilir kaynaklardan sağlamaktadır. Hepsi organik tarım uygulamaları yoluyla su kirliliğini en aza indiren bir standartla üretilmekte olup kimyasal gübre ve pestisit kullanımı ise sınırlı tutulmaktadır.

Aynı zamanda IKEA, adalet ve eşitlik ilkesini benimsemiş bu kapsamda şirket içi davranış kuralları getirmiş ve sosyal girişimciliği desteklemektedir.

ABDİ İBRAHİM

Abdi İbrahim, düzenli raporlama faaliyetleri ve hedeflerini belirlemekte uluslararası standartlara uyum sağlamış olması ile dikkat çekmektedir. Hedeflerini belirlerken 10 yıllık planlamalar yapması uygulama açısından daha gerçekçi ve istikrarlı olmasını sağlayacaktır.

Malzeme temininde sürdürülebilir ambalaj alternatiflerinin araştırılması, Esenyurt Üretim Kompleksinde yüzde yüz yenilebilir enerji kaynağı kullanılması gibi uygulamaları faaliyet konusu ve hedefleri arasındaki dengeyi sağladığını işaret etmektedir.

Kurumsal sürdürülebilirliğin bir kimlik haline gelmesi bir süreç gerektirmektedir ancak kaynakların sınırlı olduğunu ve bir tane dünya olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Bu nedenle öncelikle dünya sonrasında uluslararası ticarete uyum sağlanabilmesi için bu hususta adımların atılması büyük önem taşımaktadır.

 

İlginizi çekebilir

Yorum Yap

Email adresiniz gizli kalacaktır.